maandag 9 augustus 2021

van Hato naar Han

 

Weer lekker geslapen, dat gaat steeds beter, we wennen ook steeds meer aan de caravan. Ik ga met mijn moeder brood halen en dan doen we het een beetje rustig aan. Ik heb (weer via vakantieveilingen) kaartjes voor de grotten en het domein van Han. We moeten om 12.30 bij de grot zijn. We hebben ongeveer 20 min speling maar als we daar aankomen ziet het er heel anders uit dan verwacht. Han is een gezellig stadje en er zijn overal kleine parkeerplaatsjes (zelfs bijna in iemands tuin) je betaalt dan bij iemand en dan kan je daar parkeren, maar bij de grotten zelf is geen parkeerplaats. We moeten dus toch nog een stuk lopen en als we op het nippertje bij het terrein (lijkt wel een soort festival terrein) aankomen moeten we nog een heel eind over het terrein lopen en zijn we er dus niet om 12.30. Dit blijkt echter niet uit te maken, we moeten de rode borden naar de grot volgen en daar in vak gaan staan voor Nederlandstalige rondleiding. Wanneer een vak vol is vertrekt er een groep.

We gaan met een Vlaamse gids de grot in. Het is een enorme groep en we zijn vrij achteraan maar dit maakt niet uit, we kunnen rustig onderweg foto’s maken. Soms stopt ze, wacht tot de hele groep er is en vertelt iets maar meestal loop je gewoon rustig verder. Het is een mooie grot en hoe verder je komt, hoe mooier het wordt. De zalen worden steeds groter, zelfs soms enorm. We lopen langs de rivier en langs meren. In een grote zaal wordt een licht en geluid voorstelling gegeven. De mensen vandaag zijn de eerste die dit weer kunnen zien, want de grot heeft flink last gehad van de overstromingen, heeft helemaal onderwater gestaan en is net sinds een paar dagen weer open. De licht en geluidshow zelfs weer pas sinds vandaag. Het is een erg mooie show. In een andere zaal moesten we met zijn allen fakkel roepen in het donker om de echo te horen, daarna zien we in de verte een fakkel oplichten en een man met de fakkel komt via allerlei trappen naar beneden. Het leek net een dwerg zo met die schaduwen en een fakkel en ik kreeg heel erg het gevoel dat ik in de mijnen van Moria was van Lord of the rings.








We vonden dit een supermooie grot, ik ben al in veel grotten geweest maar dit was echt de allermooiste grot waar ik in geweest ben, ook heel groot, je bleef lopen van de ene zaal naar de andere. Mijn moeder dacht dat ze hier vroeger met een bootje geweest is, volgens de gids klopt dit en zijn ze daar na een tijd mee gestopt.

Na het bezoek aan de grotten gaan we heerlijk lunchen. We zien een donkere lucht aankomen en gaan  voor de zekerheid onder een overkapping zitten en even later begint het weer te regenen, gelukkig duurt het maar kort en hebben we ook vandaag geen last gehad van regen. De lunch is ook heerlijk, Kader heeft een salade, mijn moeder de soep van de dag wat wortelsoep heet en erg lekker is, ik had kaaskroketten heel lekker en Sophia spaghetti dat was erg lekker maar ook erg veel. Na de heerlijke lunch naar het volgende deel van deze dag (wat ook bij het toegangskaartje hoort) het wildpark. Je mag kiezen of je gaat wandelen of met de tram gaat. Het is al best laat en de wandeling is ver dus we kiezen voor het trammetje. Je komt langs allerlei dieren, veel dieren leven hier echt vrij zoals de herten en everzwijnen, andere dieren zoals de lynxen, beren, wolven etc  kunnen niet weg uit hun verblijf maar hebben wel hele mooie natuurlijke verblijven. Op drie plekken mogen we ook uit de tram. Op een plek om naar mooi uitzicht te kijken, een keer bij een gouvre wat eigenlijk de achterkant van de grot is, je ziet hier het water de grot in lopen en keer bij de beren om langs hun verblijf te kunnen lopen.










Om 17.30 zijn we weer klaar en lopen we naar de auto. Onderweg stoppen we bij een supermarkt en kopen we wat eten voor vanavond. We komen om 19.00 bij de caravan en het zonnetje schijnt nog dus we eten eens buiten, heerlijk nog even buiten eten. Mijn moeder, Sophia en ik biefstuk met brood en salade en Kader zalm met brood en salade.

We hebben weer een leuke dag gehad, verrassend leuk zelfs want het was veel leuker dan we hadden gedacht.

2 opmerkingen:

  1. A leuk grotten van Han nog een schot gehoord aan het einde van de rondleiding? Was weer een leuke dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw mooie foto's! Fijn dat jullie zo genieten ♡

    BeantwoordenVerwijderen