dinsdag 6 augustus 2019

regendruppels vallen in de kraters

Was t gisteren nog warm dat we naar bed gingen, vannacht heeft t lekker doorgewaaid en hebben we t zeker niet te warm gehad.
We doen het 's morgens lekker rustig aan en rommelen eerst wat op de Ipad en facetimen met Kader. Dan gaan we lekker rustig ontbijten en na het ontbijt maak ik even een rondje door de tuin. Plukken een avocado, hij lijkt me nog niet rijp maar wie weet wordt ie dat als we m in t huis leggen. We vinden er ook een op de grond, met een gat waar t steeltje zat, Todd had m afgekeurd op zijn boerderij maar we nemen m toch mee naar binnen wie weet.
We schillen nog onze mango van t vorige huisje en een ander fruit wat we daar gekregen hebben maar ik weet niet hoe t heet. T lijkt van buiten op een grote appel met schubben, als je m opensnijdt zit er dik wit vruchtvlees in en grote zwarte pitten. Het smaakt heel zoet en een beetje vleesachtig als een avocado maar de smaak is meer als een soort mango, in ieder geval lekker en we nemen dit mee op onze dagtrip.

Als we uit ons huisje vertrekken gaat t regenen, nou ja wie weet knapt nog op. Dit is in ieder geval de regenkant van t eiland dus we gaan maar gewoon.
Volcanic national parc staat vandaag op t programma. Ook hier zouden veranderingen te zien moeten zijn.
We beginnen bij t visitor center en kijken naar een programma over de lava uitbarstingen van  vorig jaar. Het ziet er ontzettend indrukwekkend uit, je ziet de straten gewoon openbarsten en lava uit de wegen stromen.
Er staan ook borden dat er nu nergens meer zowel in t park als op t hele eiland stromende lava te zien is.
Veel wegen in t park zijn afgesloten zoals de weg naar t Jaggar museum en t museum zelf zijn nu gesloten. Op een filmpje zie je ook hoe de krater zich heeft uitgebreid, het punt waar je toen kon staan kijken bestaat niet meer.
We maken vanaf het visitor centrum nog een korte wandeling naar de Sulphur banks helaas begint t onderweg wel weer te regenen maar koud is t toch niet.
Sulphur banks doet me erg aan Yellowstone denken inclusief de lucht.




De rest van deze weg, craterrim drive kan je alleen rijden tot steaming vents verder is ie afgesloten.
Dus rijden we een stukje terug en rijden we de Chains of craterroads op. Omdat het steeds harder begint te regenen besluiten we m helemaal af te rijden tot het einde van het park en dan vanaf t einde terug te rijden (en dan te hopen dat t dan droog is)
Als we bijna de zee bereiken is het inderdaad zo goed als droog. We zien de enorme sea arch en de golven tegen de kant aanbotsen. 

Hierna rijden we een stukje naar t noorden, hier is een wandeling naar Petroglieven. Er is precies een parkeerplaats en het is maar goed dat het niet zo warm en zonnig is want de weg gaat dwars over een lava veld zonder schaduw. Je moet echt over de lavastenen klimmen, ze hebben soms zulke vreemde vormen. Aan het eind van de wandeling (na 1.2 km) kom je bij een boardwalk langs de petroglieven. Het zijn er niet een paar zoals meestal, het zijn er honderden. Meestal alleen een rondje in de grond. Het was een heilige plaats voor de oude Hawaianen. Ze brachten hun kinderen hier en zetten dan per kind een rondje in de grond. Ze geloofden dat op deze plek de spirit animal van hun voorouders (zoals de grootmoeder van Moana die in een rog veranderde) hier geluk aan hun kinderen zou schenken. 






Haha blijkbaar was een van de voorvaderen Hello Kitty. Terwijl we terug lopen begint het weer te regenen, het zijn maar fijne druppels maar toch zijn we helemaal doorweekt als we bij de auto zijn. 
Nu we aan de terugweg beginnen stopt het wel weer met regenen maar mijn rug is zo nat dat ik toch best koud heb. 
We stoppen nog bij diverse lavavelden uit de 60 en 70er jaren. Ook bij diverse kraters.




Rond 16.00 hebben we t wel gezien, terwijl t juist nu droog wordt. Bij Pahoa stoppen we bij t vis(afhaal) restaurant dat nu nog wel open is. Van de binnen en buiten ziet t er niet uit maar t eten is echt prima. We nemen t lekker mee naar ons huisje en gaan t lekker opeten met een wijntje erbij. Na t eten ga ik nog even de tuin in om t fruit te inspecteren. De lilikois zijn nog niet rijp maar ik oogst wel een ananas. Omdat er vuurmieren op dit eiland voorkomen moet je t buiten eerst uitschudden, de kruin niet mee naar binnen nemen en direct buiten begraven dan kan er weer een volgende uit groeien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten