donderdag 23 juli 2015

van grand teton naar vernal

Gelukkig ben ik na een nachtje slapen zelf ook weer helemaal beter. Om 7.30 staan we op, we hebben best een stuk te rijden vandaag en we willen vanmiddag ook nog wat zien. We rijden vandaag vooral over kleine weggetjes naar Vernal. Het is vooral om een afstand naar Zion te overbruggen. De snelste manier is over Salt lake city maar die stad trekt ons totaal niet dus dan liever een grotere omweg om het dinosaur national monument te bezoeken.
Omdat onze camping al een eind voorbij Jackson lag besluiten we niet meer terug te rijden en onderweg iets te ontbijten. Dat onderweg ontbijten is makkelijker gezegd dan gedaan we rijden op een lange verlaten weg. Eerst door de bergen, dan door heuvels. We zien heel heel heel veel pronghorns langs de weg.
Maar wat we niet zien zijn dorpjes, laat staan restaurantjes.. Bij Daniel Junction is een benzinepomp met winkel. We besluiten om dan maar iets daar te kopen. Als we binnen komen blijkt het een zeer uitgebreide winkel met een soort cafeetje. We bestellen er een breakfast burrito die verrassend lekker smaakt, een brownie en iets wat een cobb heet een soort vlaai bodem met een soort gelei en room. We vinden het niet lekker! De winkel verkoopt verder vanalles van jacht tot survival benodigdheden en overal hangen cowboy/cowgirl uitspraken.
Nu onze maag toch weer is gevuld en ook de tank van de auto en de koelbox met ijs rijden we verder.
De weg wordt na een poosje erg saai, een lange rechte weg door het uitgestrekte sagebrush vlakte. Er is nu ook geen pronghorn meer te zien.
Na een poosje naderen we de flaming gorge area. Hier had ik over gelezen dat t mooi zou zijn. In het begin valt het ons iets tegen, hoewel het wel weer heuveliger wordt. Maar hoe verder we dit gebied in rijden hoe mooier het wordt. In het begin is het erg heet en zonnig maar als we een poosje door dit gebied rijden zien we ineens weer een onweersbui aankomen in de verte. Het is een prachtig gezicht van een dal met bergen in de verte en een onweerslucht, bliksem en donder in de verte.
Vlakbij een vieuwpoint zien we twee kleine hertjes en hoewel we al zeker honderd herten hebben gezien vinden we deze zo schattig dat ze echt nog op de foto moeten. Even later komt moeder hert er ook aan.
Overal staan langs de weg borden met teksten over wat voor dino's hier in welke tijd leefde. Grappig!
Als we de faming gorge uitrijden zijn we al snel in Vernal. Vernal is een wat grotere stad dus voor we morgen weggaan kunnen we weer eens boodschappen doen want we zijn aardig door onze voorraden heen. We checken in bij de super 8. Een niet al te enthousiaste indische medewerker vraagt of een kamer boven goed is. Ik vraag of hij geen kamers beneden meer heeft. Hij doet een beetje moeilijk en zegt dat er beneden maar vijf vrij zijn maar geeft ons er toch een beneden. Ik ben blij want voor 1 nacht met die zware koffers op en neer is ook geen pretje. We hebben een mooie kamer maar we blijven niet lang hangen want we willen dus het Dinosaur national monument zien.
Het is inmiddels 15.30 en na een kort stukje rijden komen we aan in het park. We gaan naar het kleinere stukje van het park dat in Utah ligt. Het andere stuk in Colorade zou nog mooier moeten zijn maar is ons iets te ver weg voor in de late middag.
Wanneer we aankomen is de onweersbui die we uren eerder ook al zagen aankomen hier inmiddels ook bijna aangekomen.
Bij het visitor centrum kun je in een busje stappen die je naar de Quarry (opgravingen) brengt. Precies wanneer we daar aankomen barst het onweer los. Het ziet er heel spectaculair uit maar wij zijn toch lekker droog. In deze berg zijn talloze dinobotten gevonden. Er is een gebouw omheen gebouwd maar de botten die in de berg liggen zijn echt en op hun oorspronkelijke plaats. Ook zijn er een aantal botten weggehaald en staan er dino skeletten. Het is heel erg interessant om te zien.
Nu we de Quarry hebben bekeken is het inmiddels iets droger dan daarnet en rijden we met het busje terug naar het visitor centrum. Het regent lekker naar binnen in het busje en we zijn best nat als we bij de auto aankomen. Als we in de auto zitten houdt het op met regenen en we besluiten om nog een stukje van het park te doen waar je met je auto door heen mag rijden.
We zien een deel met petroglyphs (oude afbeeldingen die in de muur zijn gekrast) ook zien we schitterende woestijnige rotsformaties. Het is hier weer prachtig en ook weer heel anders dan alle andere plaatsen waar we zijn geweest. Het is een rustige weg, we genieten van het uitzicht en er rijden maar weinig andere auto's! Het weer is ook weer prachtig. In het boekje staat dat er hier maar 10 inch regen per jaar valt. Nou laat nou net een deel daarvan vandaag gevallen zijn. Maar goed het is nu weer mooi weer en het was ook wel spannend om mee te maken.
We rijden een stuk totdat deze weg een dirtroad wordt die alleen aangeraden wordt te rijden met een 4wheel drive, bovendien heeft het dus net geregend en zijn de wegen blubberig. Het laatste stukje van deze weg waarin ook nog meer pictographs en petroglyphs te zien zijn moeten we dus helaas overslaan, maar even goed was het een prachtige weg.
Wanneer we weer in Vernal zijn is het inmiddels al 19.30. Naast ons hotel zit een chinees buffet. Daar hebben we wel een keer trek in. En voor maar 30 dollar eten we een heerlijk uitgebreid chinees buffet. Daarna lekker naar de hotel kamer. Heerlijk! In een cabin slapen is erg bijzonder, je bent dicht bij de natuur en Sophia heeft zich met andere kinderen in de speeltuintjes vermaakt. Maar om nu weer in echte lekkere bedden te liggen en een eigen badkamer te hebben is nu weer extra fijn. (Overigens waren de wchuizen en douches op de camping prima. Veel beter dan in Europa, heerlijk ruim met een grote ruimte om je om te kleden bij de douche en waar je kleren niet nat worden)





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten