zaterdag 18 juli 2015

yellowstone, o.a. old faithfull en west thumb

Ondanks dat het bed in de cabin een stuk minder comfortabel is als de hotelbedden hebben we toch lekker geslapen, we hebben ook redelijk lang uitgeslapen, pas tegen 8en maakte ik Sophia wakker. De camping serveert ontbijt, scrambles eggs met worstjes en pannenkoeken. We delen twee van deze maaltijden met zijn drieen en hebben er meer dan genoeg aan. Pas tegen 10en zitten we in de auto. Een klein stukje na de ingang rijden we een alternatieve route in plaats van de hoofdweg, De firehole canyon en zien de firehole falls. Erg mooi! Ook zien we een nest met een Osprey erin!
Onze eerste bestemming van vandaag is de old faithfull area. Rond 11en rijden we het terrein daar op. Het is er flink druk maar er is nog wel veel ruimte op de parkeerplaats. Als eerste gaan we het visitorcetrum want ik heb Sophia vandaag beloofd dat ze mee mag doen met het junior ranger programma. De old faithfull is net uitgebarsten dus hebben we de tijd om eerst het junior ranger programma te gaan regelen. Eerst halen we een boekje voor 3 dollar. Afhankelijk van je leeftijd moet je zoveel bladzijdes maken. Sophia is 6 dus moet ze 6 blz maken. Verder moet ze een rangerpraatje bijwonen en een wandeling maken. Om 12.15 is er een rangerpraatje over de old faith full. Het is er niet echt een op kinderen gericht maar Sophia doet haar best om te luisteren naar wat ik vertaal. Als het praatje klaar is zet de ranger zijn handtekening en maken we nog wat opdrachten in haar boekje. Om 12.45 barst de old faithfull uit. Het is ontzettend druk, overal zitten mensen op banken te wachten. We hebben wel een goede plek en het is natuurlijk heel bijzonder dat dat water zo gaat spuiten. Maar doordat het zo vreselijk druk is besef je niet meer echt dat je naar een natuurverschijnsel kijkt, het lijkt meer een soort show wat het natuurlijk helemaal niet is. Na de uitbarsting lopen we door het geiserbasin naar de morning glory pool. Onderweg zien we allerlei kleinere geisers,  mooi gekleurde poeltjes, stoom, stroompjes heet water. En overal gebubbel en gepruttel. Na het kleine rondje zijn we de meeste andere toeristen kwijt. (vooral de grote groepen Japanners) We wachten nog even bij Grant geiser maar die maakt nog geen aanstalten om binnenkort uit te barsten.
Vlakbij de morning glory pool zien we veel mensen klaar zitten voor de riverside geiser. Wij besluiten toch naar de morning glorypool te gaan. Tenminste Sophia en ik want mijn moeder vindt het laatste stukje net teveel van het goede. Bij de morning glory pool is het lekker rustig en Sophia en ik bewonderen al zijn mooie kleuren. Net als we weer willen terug lopen zien we dat mijn moeder er toch ook aan komt. Ze wilde het toch niet missen en had het laatste stukje ook nog doorgezet. De riverside geiser is nog niet uitgebarsten en dat kan nu niet lang meer duren dus nemen we daar plaats op een van de bankjes. We hebben geluk we zitten nog maar even te wachten of hij begint al uit te barsten. Hij is iets kleiner dan de old faithfull maar het is hier rustiger en wat leuk is, (zijn naam zegt het al) het staat direct bij een riviertje.
Na deze uitbarsting gaan we via een korte route weer terug. Bij de old faithfull inn, een prachtig helemaal uit hout opgetrokken hotel, halen we een heerlijk ijsje. (moose droppings is de smaak)
We zitten lekker in de schommelstoelen in de lobby ons ijsje te eten en genieten van de hal van dit prachtige gebouw.
Het is intussen al bijna 15.00 en we gaan weer naar de auto en rijden een stukje naar west thumb geiser basin. Hier zijn vooral allemaal mooie poeltjes en sputterende cones, geen echte geisers. Het west thumb geiser basin ligt langs het grote yellowstone lake wat ook een mooi gezicht is. Bij een van de poeltjes staan twee jonge mannetjes Elk. Prachtig gezicht die Elk tussen de bronnen. We lopen langs fishing cone waar ze vroeger op hebben staan vissen en hun vis dan direct kookte in de stoom van de cone.
Even verderop zien we een piepklein soort konijtje langs het pad zitten. Ook schattig! Het is nu tegen 17.30 en we willen de bovenkant van de onderste loop nog rijden. We rijden langs het meer. Rijden door Hayden valley waar wel vaak wildlife wordt gezien. We zien langs een rivier een bald eagle zitten. Met mijn camera kan ik hem heel goed in beeld krijgen. Een stukje verder staat een groep dieren spotters. Ze zien op dit moment nog niet iets bijzonders dus we rijden door. Net als we de hoop opgeven hebben om nog wat groter wild life te zien, is er ineens een enorme opstopping. In de eerste instantie denken we nog, zal wel weer een bison zijn die de boel ophouddt. Maar dan zie ik op een heuvel rechts een vorm heeft van een beer. We rijden tot zover we kunnen. Zetten de auto langs de weg en stappen uit net als vele andere mensen. We zien de beer nu heel duidelijk! Het blijkt een Grizzly bear te zijn! We maken foto's en dan komt een ranger zeggen dat iedereen of in de auto moet of zijn auto voorbij de witte streep moeten parkeren. We rijden weer verder en zien een paar honderd meter verderop NOG een Grizzly beer die de heuvels in loopt. Deze laatste hebben we niet kunnen fotograferen maar wel gezien! Nu moesten we nog een eind rijden tot we weer bij de camping waren. Langs de weg zien we nog een bald eagle. De terug weg duurt altijd langer dan de heenweg maar om 20.45 zijn we op de camping en eten we weer lekker van de grill. Dit keer bbq ribs, ze zijn heerlijk! Het is vandaag en vooral vanavond wel koud geweest. Toch gaat Sophia nog even naar het speeltuintje, lekker met andere kinderen spelen.












1 opmerking:

  1. Zo wat een bijzondere dag en wat een wildlife hebben jullie vandaag gezien.
    De foto's zijn prachtig.
    En goed dat moeders ook nog even heeft doorgelopen dit wil je toch niet missen.

    BeantwoordenVerwijderen